A continuació, en castellà
L’ecoxarxa, o comunitat d’intercanvi, és una xarxa comarcal d‘intercanvi de béns, serveis i coneixements per mitjà d’una moneda social. És una ferramenta de transició cap a una forma de viure diferent, basada en la cooperació, la llibertat i la responsabilitat.
La xarxa d’intercanvi està basada en l’autoorganització de les persones, en l’àmbit comarcal. Les participants registren les seues demandes i les seues ofertes i intercanvien productes i serveis entre si. Totes i tots oferim i totes i tots, en algun moment, necessitem quelcom.
PRINCIPIS FONAMENTALS
(aprovat el 19.3.21)
1. La comunitat d’intercanvi té una clara vocació de transformació econòmica, social i política en clau ecologista, humanista i igualitària, des d’ona opció local i sense perdre la visió global.
2. A l’ecoxarxa s’utilitza la moneda social per a l’intercanvi de béns, serveis i coneixements seguint criteris de cooperació, ecologia, justícia social i de proximitat en la mesura que siga possible.
3. L’ecoxarxa té vocació de fer comunitat entre les seues integrants, d’arribar a un coneixement i relació personal de mútua confiança, així com de crear xarxa amb altres xarxes d’intercanvi i moviments socials afins.
4. La comunitat d’intercanvi s’organitza de forma autogestionada i per tant totes les seues integrants tenen el dret i l’obligació de treballar en el seu manteniment i gestió.
5. La comunitat d’intercanvi s’organitza de forma assembleària i horitzontal. L’assemblea estarà composta per totes les integrants de la xarxa. Cada persona tindrà un vot en l’assemblea. Les decisions que no afecten ni als principis fonamentals ni als de funcionament s’han de prendre per majoria absoluta (més de la mitat dels vots) de les participants a l’assemblea. No obstant, es buscarà el consens i la unanimitat en la presa de decisions, intentant que siguen incloents de tots els membres dels grup.
6. L’assemblea de la comunitat d’intercanvi és sobirana i independent de qualsevol moviment social o religiós, o de qualsevol organització, i serà l’únic òrgan de decisió.
7. Qualsevol persona major d’edat té dret a incorporar-se a l’ecoxarxa sempre que assumisca tots els principis fonamentals i de funcionament. Qualsevol persona menor d’edat té el mateix dret, sempre que un tutor o tutora seua major d’edat assumisca en el seu nom tots els principis fonamentals i de funcionament.
8. La modificació de qualsevol d’aquests principis fonamentals requereix una majoria mínima del 75% de l’assemblea.
COMISSIONS
(aprovat el 19.3.21)
Comissió de dinamització:
- Prepara i convoca les assemblees
- Dinamitza i difon la xarxa
- Es relaciona amb altres xarxes i iniciatives afins
- Analitza i estudia el comportament de la xarxa
- Proposa millores i actualitzacions
- Facilita el contacte entre ofertes i demandes
Comissió d’acollida:
- Rep a les noves integrants i els explica el funcionament si és necessari
- Manté la guia d’acollida
- S’assegura que les noves integrants coneixen les normes i les accepten
- Identifica a les persones que sol·liciten noves altes mitjançant algun sistema que garantisca aquesta identificació
- Actualitza i custòdia el cens
Comissió d’informàtica:
- Gestiona l’aplicació informàtica CES
- Gestiona el Blog
- Manté “net i ordenat” el nostre grup en el CES
Comissió d’ajuda:
- Dona formació a les persones que no saben usar l’aplicació
- Ajuda a realitzar els intercanvis a les persones sense accés a Internet
- Dinamitza a les usuàries inactives
Comissió de mercats:
- Organitza i prepara els mercats d’intercanvi
Grup de treball per a la resolució de conflictes (mediació)
PRINCIPIS DE FUNCIONAMENT
(aprovat el 27.9.23)
1. S’automatitzaran al màxim els treballs administratius. L’ecoxarxa disposarà d’una pàgina web o
bloc i d’un grup en l’aplicació web CES (Community Exchange System), com a ferramenta per anotar els intercanvis. Es tindrà en compte la possibilitat de migrar a un altre sistema, si és que es considera necessari i apropiat.
2. La xarxa d’intercanvi es denomina Comunitat d’Intercanvi Baix Palància (CIBP), i la seua moneda és l’Ҽco.
3. S’estableix com a necessària la identificació de les integrants amb el nom, cognoms, adreça, correu electrònic i telèfon, encara que cada persona usuària podrà ocultar les dades que considere necessàries, excepte els mínims indispensables per a contactar amb ella. Aquestes dades de contacte, les de comptabilitat i les estadístiques de les persones integrants, estaran a disposició del grup per a fins relacionats amb l’EcoXarxa.
4. Les usuàries podran acordar intercanvis en els llocs i torns de treball, prèvia comunicació.
5. L’assemblea fixarà un saldo mínim i màxim. Excepcionalment, aquest podrà estar condicionat a
les circumstàncies personals de cadascú, amb l’aprovació prèvia en l’assemblea.
6. Es pren com a referència 10 Ҽcos=10€uros=1 hora, no tractant-se d’una paritat.
7. S’utilitzarà la classificació d’ofertes del CES acordades amb les xarxes del País Valencià que ja funcionen coordinades (Xarxa de Xarxes d’Intercanvi Valencianes, XXIV) i s’habilitaran les configuracions necessàries perquè es visualitzen conjuntament.
8. Les persones responsables d’alguna comissió, i que no assistisquen a 3 assemblees seguides de manera injustificada, deixaran de formar part d’aquesta comissió. Les responsables de cada comissió vetlaran pel compliment de les funcions per parts de la resta de membres, i mantindrà informada l’assemblea.
9. La generació d’Ҽcos només podrà efectuar-se mitjançant la realització d’un servei, la venda d’un bé, o la transmissió de coneixements, no estant permesa la venda o canvi d’Ҽcos per moneda de curs legal, excepte per als usuaris i col·lectius organitzats i autoritzats per l’assemblea.
10. La convocatòria de cada mercat es realitzarà, com mínim, una setmana abans de la seua celebració, i en ella constarà la data, hora i lloc. Es podrà adjuntar el cartell de l’esdeveniment i, en cas d’oferir dinar, s’indicarà el menú, preu i forma de reserva. Per a la localització del lloc s’adjuntarà un enllaç a alguna de les webs de mapes existents. Per a l’elecció del lloc del mercat es tindrà en compte, en la mesura del possible, que hi haja zones d’aparcament per a vehicles.
11. S’admet l’intercanvi mixte, en Ҽcos i euros, sempre que el percentatge en euros no supere el 50% (aquest percentatge s’assumeix com una mesura de transició cap a l’ús exclusiu de la moneda social). Es fomentaran, a més, altres tipus d’intercanvi més humans, com el bescanvi directe, l’intercanvi d’hores i, com a vocació última, l’economia comunitària participativa. En els mercats no es podran realitzar transaccions en euros.
12. Les persones usuàries només poden tindre un compte individual en tot el CES. No obstant això, poden formar part d’altres comptes col·lectius. Aquests casos han de ser aprovats per l’assemblea.
13. Si el creixement de l’EcoXarxa la convertira en una xarxa que no garanteix el coneixement mutu, la confiança i la proximitat entre les integrants, es facilitarà la divisió de la xarxa, sempre que les xarxes resultants foren funcionalment viables.
14. Si es considerara convenient, l’assemblea podrà establir retencions de saldo per a pagar serveis comuns.
15. La modificació d’aquests principis de funcionament requerirà una majoria de dos terços de l’assemblea.
ACORDS D’ASSEMBLEA
(aprovat el 27.9.23)
1. Es fixa el saldo mínim en -100 Ҽcos, i el màxim en +300 Ҽcos, excepte acord justificat expressat per l’assemblea.
2. Les persones que entren com a noves usuàries de la xarxa, per començar a treballar amb el seu compte, han de fer una transacció d’ingrés, bé per la venda d’un producte o bé per la realització d’un servei, abans de poder tindre el compte en negatiu.
3. S’estableix una retenció de l’1% en cada transacció (0’5% per cadascuna de les parts). Aquesta retenció anirà al compte d’Administració (CIBP0000), i s’utilitzarà en allò que l’assemblea decidisca.
4. Si una usuària no intercanvia durant un període d’un any, es podrà eliminar el seu compte. Per tal d’evitar l’eliminació, serà suficient fer una transacció. Alternativament, pot explicar la seua situació a l’Ecoxarxa, la qual considerarà si està justificada o no la seua inactivitat.
5. L’EcoXarxa té una clara vocació ecologista i, per tant, de respecte al medi ambient, a tots els éssers vius en general, i als animals en particular. Per aquest motiu no es permetrà comerciar amb animals vius en l’àmbit de la comunitat d’Intercanvi.
6. Qualsevol modificació del contingut del document que s’accepta per poder ser membre, es publicarà al blog. Això inclou l’addició, derogació, o modificació de qualsevol dels principis fonamentals o de funcionament, dels acords d’assemblea, o de qualsevol informació sobre l’organització de les comissions.
7. S’estableix un quòrum mínim de 4 persones perquè l’assemblea tinga validesa.
………………………………………………….
La ecoxarxa, o comunidad de intercambio, es una red comarcal de intercambio de bienes, servicios y conocimientos por medio de una moneda social. Es una herramienta de transición hacia una forma de vivir diferente, basada en la cooperación, la libertad y la responsabilidad.
La red de intercambio está basada en la autoorganización de las personas, en el ámbito comarcal. Las participantes registran sus demandas y sus ofertas e intercambian productos y servicios entre sí. Todas y todos ofrecemos y todas y todos, en algún momento, necesitamos algo.
PRINCIPIOS FUNDAMENTALES
(aprobado el 19.3.21)
1. La comunidad de intercambio tiene una clara vocación de transformación económica, social y política en clave ecologista, humanista e igualitaria, desde ola opción local y sin perder la visión global.
2. En la ecoxarxa se utiliza la moneda social para el intercambio de bienes, servicios y conocimientos siguiendo criterios de cooperación, ecología, justicia social y de proximidad en la medida de lo posible.
3. La ecoxarxa tiene vocación de hacer comunidad entre sus integrantes, de llegar a un conocimiento y relación personal de mutua confianza, así como de crear red con otras redes de intercambio y movimientos sociales afines.
4. La comunidad de intercambio se organiza de forma autogestionada y por tanto todas sus integrantes tienen el derecho y la obligación de trabajar en su mantenimiento y gestión.
5. La comunidad de intercambio se organiza de forma asamblearia y horizontal. La asamblea estará compuesta por todas las integrantes de la red. Cada persona tendrá un voto en la asamblea. Las decisiones que no afectan ni a los principios fundamentales ni a los de funcionamiento se tienen que tomar por mayoría absoluta (más de la mitad de los votos) de las participantes a la asamblea. No obstante, se buscará el consenso y la unanimidad en la toma de decisiones, intentando que sean incluyentes de todos los miembros de los grupo.
6. La asamblea de la comunidad de intercambio es soberana e independiente de cualquier movimiento social o religioso, o de cualquier organización, y será el único órgano de decisión.
7. Cualquier persona mayor de edad tiene derecho a incorporarse a la ecoxarxa siempre que asuma todos los principios fundamentales y de funcionamiento. Cualquier persona menor de edad tiene el mismo derecho, siempre que un tutor o tutora suya mayor de edad asuma en su nombre todos los principios fundamentales y de funcionamiento.
8. La modificación de cualquiera de estos principios fundamentales requiere una mayoría mínima del 75% de la asamblea.
COMISIONES
(aprobado el 19.3.21)
Comisión de dinamización:
• Prepara y convoca las asambleas
• Dinamiza y difunde la red
• Se relaciona con otras redes e iniciativas afines
• Analiza y estudia el comportamiento de la red
• Propone mejoras y actualizaciones
• Facilita el contacto entre ofertas y demandas
Comisión de acogida:
• Recibe a las nuevas integrantes y los explica el funcionamiento si es necesario
• Mantiene la guía de acogida
• Se asegura que las nuevas integrantes conocen las normas y las aceptan
• Identifica a las personas que solicitan nuevas altas mediante algún sistema que garantice esta identificación
• Actualiza y custodia el censo
Comisión de informática:
• Gestiona la aplicación informática CES
• Gestiona el Blog
• Mantiene “limpio y ordenado” nuestro grupo en el CES
Comisión de ayuda:
• Mujer formación a las personas que no saben usar la aplicación
• Ayuda a realizar los intercambios a las personas sin acceso a Internet
• Dinamiza a las usuarias inactivas
Comisión de mercados:
• Organiza y prepara los mercados de intercambio
Grupo de trabajo para la resolución de conflictos (mediación)
PRINCIPIOS DE FUNCIONAMIENTO
(aprobado el 27.9.23)
1. Se automatizarán al máximo los trabajos administrativos. La ecoxarxa dispondrá de una página web o blog y de un grupo en la aplicación web CES (Community Exchange System), como herramienta para anotar los intercambios. Se tendrá en cuenta la posibilidad de migrar a otro sistema, si es que se considera necesario y apropiado.
2. La red de intercambio se denomina Comunitat d’Intercanvi Baix Palància (CIBP), y su moneda es la Ҽco.
3. Se establece como necesaria la identificación de las integrantes con el nombre, apellidos, dirección, correo electrónico y teléfono, aunque cada persona usuaria podrá ocultar los datos que considero necesarias, excepto los mínimos indispensables para contactar con ella. Estos datos de contacto, las de contabilidad y las estadísticas de las personas integrantes, estarán a disposición del grupo para fines relacionados con la EcoXarxa.
4. Las usuarias podrán acordar intercambios en los lugares y turnos de trabajo, previa comunicación.
5. La asamblea fijará un saldo mínimo y máximo. Excepcionalmente, este podrá estar condicionado a
las circunstancias personales de cada cual, con la aprobación previa en la asamblea.
6. Se toma como referencia 10 Ҽcos=10€uros=1 hora, no tratándose de una paridad.
7. Se utilizará la clasificación de ofertas del CES acordadas con las redes del País Valenciano que ya funcionan coordinadas (Xarxa de Xarxes d’Intercanvi Valencianes-Red de Redes de Intercambio Valencianas, XXIV) y se habilitarán las configuraciones necesarias porque se visualizan conjuntamente.
8. Las personas responsables de alguna comisión, y que no asistan a 3 asambleas seguidas de manera injustificada, dejarán de formar parte de esta comisión. Las responsables de cada comisión velarán por el cumplimiento de las funciones por partes del resto de miembros, y mantendrá informada la asamblea.
9. La generación de Ҽcos solo podrá efectuarse mediante la realización de un servicio, la venta de un bien, o la transmisión de conocimientos, no estando permitida la venta o cambio de Ҽcos por moneda de curso legal, excepto para los usuarios y colectivos organizados y autorizados por la asamblea.
10. La convocatoria de cada mercado se realizará, como mínimo, una semana antes de su celebración, y en ella constará la fecha, hora y lugar. Se podrá adjuntar el cartel del acontecimiento y, en caso de ofrecer comer, se indicará el menú, precio y forma de reserva. Para la localización del lugar se adjuntará un enlace a alguna de las webs de mapas existentes. Para la elección del lugar del mercado se tendrá en cuenta, en lo posible, que haya zonas de aparcamiento para vehículos.
11. Se admite el intercambio mixto, en Ҽcos y euros, siempre que el porcentaje en euros no supero el 50% (este porcentaje se asume como una medida de transición hacia el uso exclusivo de la moneda social). Se fomentarán, además, otros tipos de intercambio más humanos, como el canje directo, el intercambio de horas y, como vocación última, la economía comunitaria participativa. En los mercados no se podrán realizar transacciones en euros.
12. Las personas usuarias solo pueden tener una cuenta individual en todo el CES. Sin embargo, pueden formar parte otras cuentas colectivas. Estos casos tienen que ser aprobados por la asamblea.
13. Si el crecimiento de la EcoXarxa la convirtiera en una red que no garantiza el conocimiento mutuo, la confianza y la proximidad entre las integrantes, se facilitará la división de la red, siempre que las redes resultantes fueran funcionalmente viables.
14. Si se considerara conveniente, la asamblea podrá establecer retenciones de saldo para pagar servicios comunes.
15. La modificación de estos principios de funcionamiento requerirá una mayoría de dos tercios de la asamblea.
ACUERDOS DE ASAMBLEA
(aprobado el 27.9.23)
1. Se fija el saldo mínimo en -100 Ҽcos, y el máximo en +300 Ҽcos, excepto acuerdo justificado expresado por la asamblea.
2. Las personas que entran como nuevas usuarias de la red, para empezar a trabajar con su cuenta, tienen que hacer una transacción de ingreso, bien por la venta de un producto o bien por la realización de un servicio, antes de poder tener la cuenta en negativo.
3. Se establece una retención del 1% en cada transacción (0’5% por cada una de las partes). Esta retención irá a la cuenta de Administración (CIBP0000), y se utilizará en aquello que la asamblea decida.
4. Si una usuaria no intercambia durante un periodo de un año, se podrá eliminar su cuenta. Para evitar la eliminación, será suficiente hacer una transacción. Alternativamente, puede explicar su situación a la ecoxarxa, la cual considerará si está justificada o no su inactividad.
5. La ecoXarxa tiene una clara vocación ecologista y, por lo tanto, de respeto al medio ambiente, a todos los seres vivos en general, y a los animales en particular. Por este motivo no se permitirá comerciar con animales vivos en el ámbito de la comunidad de Intercambio.
6. Cualquier modificación del contenido del documento que se acepta para poder ser miembro, se publicará al blog. Esto incluye la adición, derogación, o modificación de cualquier de los principios fundamentales o de funcionamiento, de los acuerdos de asamblea, o de cualquier información sobre la organización de las comisiones.
7. Se establece un cuórum mínimo de 4 personas para que la asamblea tenga validez.